Niko Hendrickx
3D Animatie
Tears at the Table

Met als toepasselijke achtergrondmuziek Frédéric Chopin’s ‘Regendruppelprelude’, opus 28 nr. 15, verschijnen aan beide kanten van een tafel tranen - van blijdschap of droefenis? De tranen wenen op hun beurt tranen: een uitwisseling van gevoelens. Onder de tafel vormen de tranen geleidelijk aan druppels op de grond. Twee borstels vegen het water naar het midden. Tranen van geluk komen samen, en gedeelde smart is halve smart.

Een andere interpretatie is mogelijk: de tranen worden zonder veel omhaal weggeveegd. Geen sprake van gedeelde vreugde of gedeeld verdriet. De mens beleeft zijn gevoelens alleen, of wil zelfs helemaal niets voelen. (2017)

How To Hate

Een 3D-animatie gebaseerd op deuntjes die de kunstenaar ingezongen heeft op zijn smartphone en later bewerkt zijn door wwnflttr.

U ziet een radio, een beat afspelen met de woorden: ‘I hate it' (Ik haat het). De tuner, de knoppen en antenne bewegen op de beat. Uit de boxen verschijnen kleine particles. De haat verspreid zich maar is steeds gericht.

Lees meer

In de drie volgende vertoningen ziet u hoe een stoel, een banaan en een kamer gehaat kan worden. De stipjes vliegen naar het object en geven het, hun eigen donkerbruine kleur.

In het laatste vierde stukje vliegen de particles niet naar het nummer 17 maar vliegen ze naar de toeschouwer. Ze beplakken als het ware het gezichtsveld. Haat neemt de blik over, men ziet alles in één kleur. (2016)

Changing Moods of a Madonna and Her Environment

Deze 3D animatie is geïnspireerd op het schilderij: 'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' van Jean Fouquet uit 1452. In dit oude werk vallen de blauw en rood gekleurde engelen op. Dit deed Jean Fouquet niet zomaar. De blauwe zouden staan voor zuiverheid en lucht, de rode serafijnen staan voor liefde en vuur.

Lees meer

Het originele werk is in een 3D programma nagebouwd met eenvoudige basisvormen. Het religieuze werk wordt omgezet naar een digitale vorm.

De kleuren hebben, net zoals in het oude werk een symbolische waarde, namelijk die van gemoedstoestanden. Het verschil is dat de kleuren continu veranderen en hierbij ook de gemoedstoestand van het totale werk of van de individuele elementen beïnvloed. Kleuren spelen in het op het gevoel maar kunnen ook een betekenis hebben voor de toeschouwer. De toeschouwer interpreteert de kleuren.

Het werk toont het best op een vertikaal beeldscherm of projectie.

Vanuit deze animatie werden negen schilderij gemaakt. (2016)

Rocky’s Solid Transformation
In deze 3D-animatie ziet u de rots ‘Rocky’ een weg afleggen doorheen andere rotsen. Zijn vorm verandert geleidelijk aan. Het is een werk rijk aan symboliek: ronde keitjes, gepolijst door de eeuwen heen, staan symbool voor de mens die ook voortdurend verandert. De geluidsmontage is van normanhoffman. (2016)
Placeholder image
You Wish You Were the Wind / Le Vent Nous Portera

Dit werk kwam mede tot stand na het bekijken van de Panoramadocumentaire ‘Ondertussen in Saoedi Arabië’ op Canvas. Mensenrechten worden er massaal geschonden. Boerka’s zijn alomtegenwoordig in het straatbeeld. Vanuit een Westers perspectief is dit heel bevreemdend en angstaanjagend.

Lees meer

De 3D-animatie toont een vrouw in boerka. Ze staat heel strak, recht en stil tegen de wind. Alleen de boerka beweegt mee met de golven van de wind.

De eerste titel komt uit het nummer: A Time to Be Small' van Interpol. De tweede titel ‘Le vent nous portera’ verwijst naar het nummer van Noir Désir. De eerste strofe daarvan luidt: ‘Ik ben niet bang voor de weg, men zou moeten kijken, je moet luisteren naar de kronkelingen in je diepste wezen en alles zal goed komen, de wind zal ons meevoeren.’

Het werk is bewust ‘geluidloos’ om een stille sereniteit te verkrijgen.

De animatie toont het best op een vertikaal beeldscherm of projectie in een goed verduisterde ruimte. (2016)

Butts, Bats and Balls

Een 3D-animatie gebaseerd op deuntjes die de kunstenaar ingezongen heeft op zijn smartphone en later die later bewerkt zijn door wwnflttr. In totaal zijn er zo’n 17 bewerkte deuntjes waarmee hij nog hoopt door te gaan.

Lees meer

De tekst ‘You’ve got no shame at all’ (Jullie hebben totaal geen schaamte) wordt voortdurend herhaald. Het beeld beweegt ritmisch mee op de beat. De film toont stukken van mannenlichamen met elk een honkbalknuppel in hun aars. Ze proberen een honkbal te raken. Het werk gaat niet over honkbal maar verwijst eerder naar de combinatie van mannelijkheid en geweld.

Het werk toont het best op een vertikaal beeldscherm of projectie. Van deze 3D-animatie is een ruimtelijk werk gemaakt. (2016)

Slow Frame Paintings
Voor deze reeks maakte de kunstenaar twee animatiefilmpjes, 'Skull and Rocking Horse' en 'The Fruit Bowl'. Door trage projectie van de filmpjes werden de individuele filmframes goed zichtbaar. Uit die frames selecteerde de kunstenaar willekeurige elementen, waar hij dan telkens vijf schilderijen van maakte. (2014)
Placeholder image
Link to all 3D Animations and Videos
Op Vimeo heeft u een overzicht van alle videowerken en 3D animaties.
Placeholder image
Rasterization Project
De reeks Rasterized Paintings dateert van 2001. Het thema is de overgang van een reële naar een digitale wereld. Daarin wordt alles opgebouwd vanuit een rasterpatroon, bestaande uit punten, lijnen en polygonen. De schilderijen uit 2001 werden puur vanuit de fantasie en met de losse hand geschilderd, zonder enige kennis van 3D-software. Ondertussen heeft de kunstenaar zich Cinema4D en Zbrush eigen gemaakt. Vertrekkend vanuit eenzelfde fantasie werkt hij nu projecten uit met behulp van die software. (2013)
Placeholder image
Virtuele tentoonstelling Duo Paintings
Een virtuele presentatie van de reeks Duo Paintings. Van elk werk bestaan er telkens uit twee versies, een schilderij en een video. (2011)
Placeholder image
Modern Cavemen
Het thema is een hedendaags fenomeen: de mens die veilig en geborgen binnen zit, liever dan zich buiten te wagen in de gevarenzone. Alle activiteit speelt zich binnen af, van buiten waait een dreigende, onbestemde rode gloed aan. (2009 - 2010)
Placeholder image
The Runner
Een man loopt tegen een stroom van bladeren in, afkomstig van een boom in de verte. Hij wil naar de boom lopen, maar de afstand verkleint niet. Hij raakt uitgeput en keert om, loopt nu van de boom weg zodat de bladeren tegen zijn rug aan vliegen. Ze stuwen hem vooruit, tot hij struikelt en valt. De video toont de mens die in zijn hoogmoed de competitie met de natuur aangaat. (2010)
The Way of the Bullet
Een kogel wordt afgeschoten. De kijker volgt het projectiel doorheen … aders? Hij ziet rode, zwarte en blauwe druppels, hij ziet ogen en hij hoort het suizen van de kogel. Druppels vallen in een plas ... bloed? Het filmpje is een aanklacht tegen het zinloze geweld dat elke dag weer het nieuws haalt. De kogel vertrekt en vliegt door, maar het beeld 'dooft uit' vooraleer de kogel zijn doel heeft bereikt. Geweld is een straatje zonder end. (2009)

Silent Procession of Crosses and Pills

Een verzameling van kruisen en pillen glijdt door de ruimte. Als een processie passeert ze de toeschouwer, zonder geluid, en verdwijnt weer uit het oog. Religie als drug? Drugs als religie? (2009)
Creative Commons License