Niko Hendrickx
Duo Paintings

Van elk werk bestaan er telkens uit twee versies, een schilderij en een video. Beide laten hetzelfde zien. Het schilderij toont samenvattend en statisch wat het videowerk op een dynamische manier overbrengt.

Onder kan u de werken bekijken in een virtuele tentoonstelling.

On the Origin of Butterflies

De volledige titel van het kunstwerk luidt: On the Origin of Butterflies By Means of Personal Selection or the Preservation of Phantoms in the Struggle for Death. Dat is uiteraard een verwijzing naar het boek van Charles Darwin uit 1859: On the Origin of Species by Means of Natural Selection or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. .

De video toont een overweg. De bel gaat, de slagbomen gaan dicht, het geraas van een aankomende trein wordt hoorbaar. Een spook zweeft over het pad en kruist de trein op de overweg. Op het moment van de impact komen er vlinders uit het spook; ze vliegen weg. De trein en het spook verdwijnen uit beeld.

Het thema: zelfdoding. Wie kan zich aanpassen en wie niet? (2005)

Four-Minute Goldfish
Het schilderij toont verschillende shots van dezelfde vis. Het videowerk toont dezelfde vis zwemmend in een bokaal. Na twee minuten gebeurt er, toevallig en zonder trucage, iets onverklaarbaars.(2005)
Fantasy Gives Us More Freedom To Do What We Want
In dit werk zien we een wedstrijd tussen raceauto uit een computerspel en een simpel, zelf geknutseld kartonnen autootje. Het kind aan de computer probeert de controle te houden over de digitale raceauto. Welke auto haalt als eerste de eindstreep? Het thema: het verschil tussen de typische, geforceerde fantasie van videospelletjes en televisie, en de persoonlijke fantasie van de mens. (2004)
Drinking a Cup of Coffee in 180°
Iemand drinkt een kopje koffie aan een tafeltje en zingt, eindeloos herhalend: 'Drinking a cup of coffee in 180° on a very, very, very lonely Christmas Eve. Ondertussen wandelt een speelgoedkerstmannetje rond op het tafeltje. Het thema: eenzaamheid en verveling. (2004)
Sex Everywhere Sex

Wie het schilderij goed bekijkt ziet een straatbeeld en een stadsgezicht. Het is geschilderd in lagen vol met seksueel getinte afbeeldingen, verwijzingen en voorwerpen. De video maakt duidelijk dat de titel dubbel te interpreteren is. Het begeleidende geluidsfragment is opgebouwd als een karaoke, maar de ene keer is de toon geërgerd, de andere keer opgewonden.

Het thema: seks verliest zijn intimiteit, het raakt ook in de publieke ruimte algemeen aanvaard. (2004)

Kids Don't Wear Camouflage

Een bal rolt over straat, een auto komt aangereden, een kinderschoentje verschijnt. Het thema: de onschuld van kinderen. (2004)

Creative Commons License