Niko Hendrickx
Form Change Projects

Met zijn Form Change Project wil de kunstenaar nagaan hoe hij kunstwerken kan maken die - in de ruime zin van het woord - van vorm, kleur en/of materiaal veranderen.

Rocky’s Solid Transformation

In deze 3D-animatie ziet u de rots ‘Rocky’ een weg afleggen doorheen andere rotsen. Zijn vorm verandert geleidelijk aan. Het is een werk rijk aan symboliek: ronde keitjes, gepolijst door de eeuwen heen, staan symbool voor de mens die ook voortdurend verandert.

De geluidsmontage is van normanhoffman. (2016)

!
Fluctuating Matters

Fluctuating Matters is een klein object in polyester waarvan de onderdelen met behulp van scharniertjes in verschillende posities kunnen worden gezet, waardoor het totaal van vorm verandert. Het werkje dateert van 2009, maar in 2013 heeft de kunstenaar een dimensie toegevoegd: een lcd-scherm. Op het scherm ziet de toeschouwer hoe het object gemanipuleerd wordt en van vorm verandert. Het ligt voor het scherm en is omgeven door spiegels. De kleurverandering op het scherm wordt gereflecteerd zodat ook het vormpje van kleur verandert. (2009 - 2013)

Local Solutions with Intergalactic Dimensions

Een buitenaards wezen zit op een sokkel. Een eerste foto toont hem naakt, onaangeroerd. Bezoekers worden uitgenodigd om willekeurig pleisters op hem aan te brengen. Die kunnen zelfs over elkaar heen worden geplakt, zodat ze aangroeien als een ziekte. Door de pleisters verandert de vorm van het beeld. Om de vormverandering vast te leggen worden geregeld foto's gemaakt, die naast de originele foto komen te hangen.

Het 'pleisterplakken' staat voor de manier waarop problemen worden aangepakt. De bezoeker werkt lokaal (in de tentoonstellingsruimte) mee aan de oplossing van een probleem dat hem overstijgt. Is dit soort oplossing typisch menselijk of eerder buitenaards gedrag? Deze aanpak moet haast noodzakelijk tot oppervlakkige oplossingen leiden. (2013)

Multi-Shape Dog

Multi-Shaped Dog bestaat uit een ruimtelijk werk en een video. Het eerste, een metalen draadstructuur die een hond voorstelt, staat onder een glazen stolp. Op de draden zijn willekeurig magnetische bolletjes aangebracht. De toeschouwer kan naar eigen goeddunken magneetjes verplaatsen: zijn ingreep resulteert telkens in een andere hond. (2009)

Creative Commons License