Oneindige IJsblokjessculptuur nr.2

 

 

Dit project bouwt verder op ‘Oneindige IJsblokjessculptuur nr.1’. Het is een onderzoek om, met behulp van ijs, een interessante, vormveranderlijke sculptuur te ontwikkelen.

In versie ‘nr.2’ vormen de schaalvergroting, de bouw- en bewaarmethode de grootste verandering. Een gelast inox frame van 41x38x62cm past perfect in een kleine diepvriezer eronder. De sculptuur werd opgebouwd door inox staafjes in het ijs aan te brengen met behulp van een warmtebron, of door ijsblokjes met koud water aan elkaar te plakken. Een met inox beklede opvangbak verzamelt het smeltwater, dat afgeleid wordt naar een emmer.

De video boven toont de progressie van de ijssculptuur vanuit vier camerastandpunten. In de video onder zijn de standpunten geprojecteerd op een roterend blok in een 3D-programma. De foto’s onderaan geven een totaalindruk van de installatie.

 

 

 

 

 

 

Voor de kunstenaar blijft het een uitdaging om de transformerende fysische eigenschappen van de materie te koppelen aan een relevante inhoud. Een goed voorbeeld van z’n inhoudelijke koppeling is de 3D-animatie ‘De IJskoude Man’.

In de versies ‘nr.1’ en ‘nr.2’ blijft de inhoudelijke koppeling wat onduidelijk. Daarom wordt de zoektocht naar een interessante, vormveranderlijke sculptuur met ijs verdergezet.

Dat het telkens een zoektocht is, toont het mislukte maar interessante idee met de titel: ‘Ik ben niet op zoek naar het eeuwige leven, kunst wel’.

Wat de vorm betreft, staat versie ‘nr.1’ op een glazen schaal die het smeltwater opvangt en afvoert over een koperen buis met kaarsjes onder. Het smeltwater verdampt grotendeels; het restwater komt in een laboglaasje.

Inhoudelijk is de invulling deze: een sculptuur wordt doorgaans gemaakt voor de eeuwigheid, maar hier smelt en verdampt ze. Dan rijst de vraag: is kunst gebakken lucht? Toch blijft er in dit werk nog een gedestilleerde restfractie over. Is dat de essentie van het kunstwerk, of is het een drankje voor het eeuwige leven?

Een aantal foto’s hiervan staat ook in de fotogalerie.