Vaarwel natuur

Tijdsduur: 8′

 

In de eenvoudige 3D-animatie ‘Vaarwel natuur’ hangt een blad te wapperen in de wind. De bijhorende titel ‘Vaarwel natuur’ is recht voor de raap maar ook tegenstrijdig. Het laatste blaadje op de wereld hangt daar, als ‘aan een zijden draadje’, aan een recht stuk hout/een paal. We kijken ernaar, het beeld heeft iets ontspannend, we doen weinig of niets totdat het blaadje loslaat: vaarwel laatste stukje natuur… Het is tegenstrijdig omdat de natuur nooit echt kan verdwijnen. Al ontploft de wereld, al verdwijnen wij mensen, het universum zal blijven bestaan.

Het blad hangt aan een paal en doet denken aan een vlaggenmast. Vlaggen staan vaak symbool voor identiteit en dienen om een territorium af te bakenen. Is het een statement van de natuur zelf die zegt: ‘Tot hier en niet verder’?

De paal kan ook figuurlijk onze verhouding met de natuur voorstellen. Al te vaak proberen we de natuur, die grillig en krom is, recht te trekken en te controleren. Denk bijvoorbeeld aan wortelen: alleen rechte exemplaren komen in de supermarkt.

Het initiële idee was om een vlag te maken zoals gevisualiseerd in de 3D-animatie. Mogelijk kan dit op een later tijdsstip gerealiseerd worden.

 

 

Beschikbaar als NFT op OpenSea.