De zuilen van Ovidius

Cycnus

 

 

De inspiratiebron voor dit uitsluitend sculpturale project is het boek ‘Metamorfosen’ van Ovidius (43 voor Chr. – 17 na Chr.).

De titel ‘Metamorfosen’ maakt de link met het globale concept van transformatie in het werk van Niko Hendrickx meteen duidelijk. Het boek is een verzameling van verhalen over gedaanteverwisselingen die de almachtige goden de gewone sterveling aandoen. Mensen veranderen in dieren, objecten of ondergaan verscheidene keren een metamorfose.

In dit project worden niet meteen de gedaanteverwisselingen zelf tot een sculptuur gemaakt. Dat zou te evident zijn. Om het project een extra dimensie en uitdaging te geven heeft Hendrickx ervoor gekozen om typisch Griekse elementen toe te voegen. In hoofdzaak zijn dat allerhande elementen uit de Dorische, Ionische en Korinthische zuilengeschiedenis. Maar elke interessante link naar iets ‘Grieks’ blijkt als toevoeging te kunnen dienen om een interessante sculptuur te ontwerpen.

De zeven beeldjes zijn ontworpen in een 3D-programma en geprint in 3D. De sculpturen zelf zijn witgrijs van kleur, de sokkels blauw, wat samen refereert aan de kleuren van de Griekse vlag