‘Het bewegend beeld op doek’ serie

Een video wordt op een schilderij geprojecteerd: een combinatie van twee media in een en hetzelfde kunstwerk. Door de projectie komt het canvas tot leven, het schilderij verliest zijn statische karakter en de kleuren worden intenser.

 

In volgorde van verschijning:

‘Blij kloppend hart’ tegen ‘De fluiters’ (2005)

De ‘personages’ in dit werk zijn lijnen. De rode lijn is de Happy Heartbeat-lijn: je hoort de hartslag versnellen. De andere lijnen zijn de Whistlers: als die verschijnen, fluiten ze ‘Always look on the bright side of life’ van Monty Python. Na verloop van tijd vindt er een soort aanslag plaats.

Het thema: terrorisme.

 

Nu descendant par un ascenseur (2005)

Het betreft een moderne interpretatie van ‘Nu descendant un escalier’ van Marcel Duchamp uit 1912. Hendrickx heeft van dit werk twee versies gemaakt: een schilderij en een ruimtelijk werk. Op het doek ziet de toeschouwer de lift dalen, met kleurrijke, bewegende horizontale en verticale stroken. De geschilderde fragmenten zijn stukken uit de videofilm. Telkens als een stukje uit de film over het corresponderende geschilderde vakje loopt, lichten de kleuren iets op.

 

Koeien scannen voor de volgende revolutie (2007)

De titel, het scannen van koeien, wordt hier letterlijk gevisualiseerd. Koeien lopen in een weide, en twee geprojecteerde balken lopen van links naar rechts over het doek. Een monotoon getik accentueert de beweging. Via de verschuivende balken lichten de gezichten van Stalin en Mao helder op. Een laptop op de voorgrond toont het gezicht van Hitler. Door het scannen wordt het beeldscherm af en toe licht gestoord. Er klinkt dan een dreigende toon.

Het thema: het apathische en kritiekloze kuddegedrag waar mensen zich onder druk van hun leiders toe laten verleiden.

 

De luxe van vervangbare doelmannen (2006)

De scène is het dak van een wolkenkrabber in een woestijn. Iemand trapt ballen naar een keeper. De ene keer vangt de keeper de bal, de andere keer vliegt die over het doel en valt de keeper onder luid gelach naar beneden. Een helikopter haalt de keeper weer op.

Het thema: door het teveel aan luxe vervreemden we van algemeen menselijke waarden.

 

 

 

 

 

 

Happy Heartbeating Versus The Wisthlers

oil on canvas, 80x60cm, 2005 

 

 

 

Duration: 1’20”

Nu descendant par un ascenceur

oil on canvas, 120x90cm, 2005

 

 

 

Duration: 35″

Scanning Cows for the Next Revolution

oil on canvas, 80x60cm, 2007

 

 

 

Duration: 1’00”

The Luxury of Replaceable Goalkeepers

oil on canvas, 120x90cm, 2006

 

 

 

 

 

 

 

Duration: 1’56”