De ijskoude man

Tijdsduur: 3’57”

 

 

De sculptuur ‘De ijskoude man’ is een virtuele voorstelling van een concept waarin een technologisch en natuurlijk proces leidt tot de vormverandering van het kunstwerk.

De gekozen techniek is vergelijkbaar met het systeem van een koelkast of diepvriezer. Het verschil is: de warmte wordt niet onttrokken aan de ruimte, maar aan een abstracte figuur, gevormd door een koperen buis. De man wordt ijskoud.

Het natuurlijke proces laat zich raden. De paraplu sproeit of vernevelt telkens een kleine hoeveelheid water over de man. Het water dat de koude buizen raakt, wordt omgezet in ijs, waardoor de man steeds meer in volume toeneemt.

We zien letterlijk een man die ijskoud wordt; figuurlijk is het een persoon zonder emoties en empathie. De oorspronkelijke werktitel was: ‘De ijskoude man trekt zijn paraplu open’. In Vlaanderen luidt het gezegde: ‘Hij trekt zijn paraplu open’. Dit wil zeggen: een persoon schuift zijn verantwoordelijkheid van zich af. Hij dekt zich in, de problemen zijn niet de zijne, de oorzaak ligt bij een ander.

‘Zich indekken’ geeft vanzelf een beschermlaagje, zoals bloesems worden beneveld. Er ontstaat een ijslaagje dat ze beschermt tegen de vrieskou. In een koude wereld worden we alsmaar kouder, ongevoeliger; niets of niemand kan de ijslaag doorbreken. Doodvriezen doet, naar het schijnt, geen pijn.