Google tekeningen

Voor deze reeks van 80 tekeningen (2014 – 2015) zoekt de kunstenaar naar afbeeldingen op het internet met behulp van de zoekmachine Google. Hij tikt een woord of een combinatie van woorden in en specificeert eventueel een kleur of type afbeelding.

De resultaten van een zoekopdracht via Google zijn doorgaans wel voor de hand liggend, maar soms zijn ze ook vreemd of schijnbaar onlogisch. De kunstenaar wil bewust met deze onvoorspelbaarheid aan de slag. Hij kiest gevoelsmatig een afbeelding die Google aanlevert en zet die over op papier. De zoekterm wordt aan de rand van de tekening genoteerd. Vervolgens herhaalt hij het proces: een tweede, derde, vierde of vijfde term wordt ingebracht, wat weer resulteert in een reeks beelden waaruit kan worden geselecteerd, tot de tekening af is.

In de tekeningen hoeft niet noodzakelijk enige logica of diepere betekenis te zitten. Het eindresultaat hangt af van wat Google aanlevert. De tekening wordt getekend en is wat ze is. Zowel in zijn keuze van de zoektermen als in zijn selectie van de afbeeldingen behoudt de kunstenaar zich het recht voor om even (on)logisch, associatief of intuïtief te zijn als Google zelf. De techniek doet denken aan het ‘psychisch automatisme’ en de ‘écriture automatique’ van de dadaïsten en surrealisten een kleine honderd jaar geleden. Zij wilden de controle van de rede uit hun kunst bannen en er het onderbewuste in aan het woord laten. ‘De surrealist verzint niets, hij vindt alles’, schreef André Breton. Het verschil met Hendrickx is dat hij de bouwstenen voor zijn tekeningen niet in zijn onderbewuste vindt, maar op het internet. (iv)