Lucht aangedreven bomen

De aanwezigheidsboom (2020)

Tijdsduur: 57″

 

‘De aanwezigheidsboom’ is een artificiële boom, waarvan de kruin bestaat uit opblaasbare volumes. Als de boom alleen staat, zonder mensen in zijn nabijheid, blijft hij kaal. Om de boom een volle kruin te geven is menselijke aanwezigheid  noodzakelijk. Dan blaast de boom zijn volumes op. Verlaten de mensen de boom, dan lopen de volumes leeg.

 

 

 

Tijdsduur: 30″

 

‘De aanwezigheidsboom’, visualisatie 2: Een pneumatisch systeem stuurt 5 volumes aan.

 

 

Tijdsduur: 1’00”

 

‘De aanwezigheidsboom’, visualisatie 3: Een knotwilg in een park.

 

 

 

 

 

 

Verlangen naar de Zomerlaan (2020)

Tentoonstellingsconcept : twee flatscreens op een muur met twee verschillende camerastandpunten van de installatie.

Tijdsduur: 1’30”

 

 

‘Verlangen naar de Zomerlaan’ is een variatie op de 3D-animatie ‘De uitbreidende boom’ (zie onder), waarbij dezelfde techniek van elastische en opblaasbare volumes gebruikt wordt.

In dit werk staan de bomen aan weerszijden van een laan in een winters landschap. De bomen, waarvan de kruinen van volume veranderen, lijken te ademen en ogen groen en fris, zoals in het begin van de zomer. Een man, de kunstenaar zelf, wandelt doorheen het kunstwerk.

Deze installatie werkt en oogt het best in de winter, als het koud is, de omgeving kaal en verdord.  Dat geeft een mooi contrast met het kunstwerk en doet verlangen naar de zomer. De bomen kunnen met warme lucht opgeblazen worden, waardoor de bollen steeds hun heldergroene kleur behouden en niet bevriezen.

Mits technische ondersteuning kan dit werk ook in een reële omgeving uitgevoerd worden.

 

 

 

 

 

 

De uitbreidende boom (2018)

Tijdsduur: 2’58”

 

Deze 3D-animatie toont een pneumatische boom in de natuur. De boom bestaat uit metalen buizen die de stam en takken voorstellen. Aan de takken zijn elastische en opblaasbare volumes bevestigd: het bladerdek.

Het bladerdek wordt met lucht aangestuurd zodat de volumes stapsgewijs opgeblazen en afgelaten worden. De imitatieboom bootst de natuurlijke groei na: van een kale boom naar een volle boom met bladeren.

‘De uitbreidende boom’ is de uitbeelding van een concept, de 3D-animatie van een idee. Het werk wordt mogelijk op een later tijdstip als installatie gerealiseerd.