Sint-Sebastiaanvogels

Tijdsduur: 24’16”

 

 

Net zoals zwaluwen hun nest maken met klei en zand, ziet u in het videowerk diverse vogels een sculptuur van Sint-Sebastiaan opbouwen. De pijlen die de heilige doorboorden, gebruiken ze als stellage om in de hoogte te werken. De vogels brengen een eerbetoon aan Sint-Sebastiaan, die zijn geloof niet in vrijheid kon beleven.

Bij het zoeken naar geschikte materie om een kunstwerk te laten deformeren is het altijd de vraag: door wie of wat gebeurt de manipulatie? En welke eigenschappen bezit de materie om de vorm op een of andere manier te beïnvloeden?

In het omgekeerde videowerk worden de vogels voorgesteld als vaardige beeldhouwers. In feite werd het kunstwerkje gemaakt met vetbollen, opgehangen in de tuin van de kunstenaar. De vogels, steeds zoekend naar eten, verorberden gretig de maaltijd. Ze manipuleerden het beeldje, maar door het videowerk om te draaien begoochelen ze ook de toeschouwers, die zichzelf misschien misleiden door te denken dat ze zo vrij als een vogel te kunnen zijn.

 

Werkwijze

Het kunstwerkje Sint-Sebastiaanvogels is grotendeels tot stand gekomen met 3D-software en een dito printer.

Een 3D-scan van het kunstwerk Adonis (1808) van Bertel Thorvaldsen, uit het Thorvaldsens Museum in Kopenhagen, ligt aan de basis. De houding en vorm van het 3D-object werden aangepast, met als richtlijn het schilderij Sint-Sebastiaan (c.1614) van Peter Paul Rubens.

Het afgewerkte beeldje werd ge-3D-print, alsook een mal die ruim rond het beeldje paste. Hierna vloeiden siliconen in de mal en rond het beeldje om een negatieve vorm te verkrijgen.

De vetbollen werden gesmolten en in de mal gegoten om het beeldje in vogelzaad te reproduceren.