Kunstwerken met rolluiken

Een overzicht van projecten en ideeën waarbij rolluiken gebruikt worden.

 

Gesloten of open huis (2019)

Tijdsduur: 54″

 

Deze 3D-animatie toont een huis dat zich afsluit van en ontsluit voor de omgeving waarin het staat. Eerst is het volledig omgeven door duisternis en omsloten door rolluiken. Doorheen de spleten kan men naar binnen kijken.

Dan gaan de rolluiken voor de ramen en deuren open: het huis opent zich letterlijk voor de buurt. Een bezoeker kan aankloppen en zal al dan niet worden binnengelaten.

Daarna gaan de rolluiken open die voor de muren staan. Er zijn echter geen muren: het huis opent zich volledig, en een warm licht verspreidt zich rondom.

 

 

 

 

 

Geen religie (2019)

Tijdsduur: 3’10”

 

In de animatie Geen Religie heeft de kunstenaar een 3D-replica gebruikt van het beeld Christus de Verlosser, dat uitkijkt over de stad Rio de Janeiro.

Een veel kleiner schaalmodel van het origineel staat onder een brug, met rondom een constructie van rolluiken. Terwijl de rolluiken langzaam sluiten, transformeert de historisch religieuze figuur naar een symbolisch kruis.

De titel No Religion is dubbelzinnig. Op de graffitimuur kan je het woord bloed lezen. In naam van religie vallen en vielen er veel slachtoffers, waardoor mensen afkerig worden van elk religieus fanatisme. Ze keren zich af van het geloof: de rolluiken sluiten, maar meteen komt er een ander geloofssymbool in de plaats.

 

Beschikbaar als NFT op OpenSea.

 

 

 

 

 

Buddha op Speed (2019)

Tijdsduur: 2’05”

 

Een paal met daar bovenop een box staat langs een drukke weg. In België zijn die palen meteen herkenbaar als flitspalen. Zodra bestuurders ze opmerken, vertragen ze.In deze flitspaal is geen camera geplaatst, maar een Boeddhabeeld. Telkens als er auto’s naderen, sluit de box door middel van rolluiken.

De Boeddha toont zich dus niet aan de omgeving. Misschien zou hij dat beter wel doen, als voorbeeld van opperste bewustzijn.

Gebruikt de Boeddha de box met rolluiken als hulpmiddel om zijn concentratie te behouden? Sluit de Boeddha zich af om kritiek te leveren op onze gejaagde samenleving?

 

 

Beschikbaar als NFT op OpenSea.