Milo’s onrustige ziel

Tijdsduur: 16’00”

 

‘Milo’s onrustige ziel’ is een geanimeerde interpretatie van het werk ‘Venus van Milo met Laden’ van Salvador Dali. Het werk past binnen mijn zoektocht naar vormverandering van sculpturen. Je ziet een gepolijste houten sculptuur, met laden die open en toe schuiven en waaruit dodecaëders te voorschijn komen die naar het hoofd van Venus stijgen. Hier vormen ze een onsamenhangend en bewegend kluwen.

De achterliggende idee van Dali wordt in dit werk behouden. Hij werd zwaar beïnvloed door het werk van Freud, en de laden zijn een metafoor voor al wat verborgen zit in ons onderbewuste. In deze animatie schuiven de lades open en toe. Af en toe verschijnt er een stukje onderbewustzijn in de vorm van een dodecaëder waarop dit stijgt naar het hoofd/bewustzijn van de Venus. Hier vermengen al de bewust gemaakte gevoelens, gedachten en ervaringen zich tot een chaotisch kluwen van denken. Wat als er teveel gepeuterd word in het onderbewuste en teveel op korte tijd naar boven gehaald wordt?

Voor de locatie koos ik, eveneens metaforisch, een donker bos dat staat voor het onderbewuste. In de verte is er een opening, een mogelijke bewustwording van onze diepste zielenroerselen.

 

 

 

Van deze geanimeerde sculptuur kunnen 3D prints gemaakt worden zoals in de onderstaande voorbeelden.