Ouderwetse compressiemethode van een schilderij

 

 

 

 

Het kunstwerk, waarvan er negen versies zijn, toont een lijmklem ‘met inhoud’. Wie de bijgevoegde QR-code scant met een smartphone, ziet een schilderij. Het is in stukjes van 10×10 centimeter geknipt en zit gespannen in de lijmklem.

Dit kunstwerk is direct geïnspireerd door het icoontje (ill. links) van het shareware-datacompressieprogramma voor Microsoft Windows van het bedrijf WinZip International LLC. Met dit programma kunnen grote bestanden gecomprimeerd worden tot een kleiner bestand, zodat het makkelijk online te versturen is.

De reeks ‘Ouderwetse Compressiemethode van een Schilderij’ is een humoristische doordenker. Natuurlijk is dit geen oude manier om schilderijen te verkleinen, zoals de titel vermeldt, maar wat er dan wel van te denken?

Het schilderij is enkel te bekijken voor wie de lijmklem losmaakt en het schilderij reconstrueert: een transformatie van spanning, geslotenheid en compactheid naar een los, open en ruim geheel.

De vraag die zich opdringt: wat is de waarde van het schilderij nog? Het is in stukken geknipt en gecomprimeerd, maar toch ook weer omgevormd tot een nieuw kunstwerk, een soort ‘ready made’ à la Marcel Duchamp. Het kunstwerk blijft iets dubbel hebben: het is een verwijzing naar een digitale compressie, een compressie van waarde?

Kunstwerken worden voor miljoenen verkocht; met één klik op de muisknop wordt het ‘virtuele’ geld verschoven van rekening naar rekening. Zit de kunstmarkt klem in haar eigen kapitalistische idealen?