Video naar schilderij serie

Van elk werk bestaan er telkens uit twee versies, een schilderij en een video. Beide laten hetzelfde zien. Het schilderij toont samenvattend en statisch wat het videowerk op een dynamische manier overbrengt. (2004-2005)

 

In volgorde van verschijning:

Kinderen dragen geen camouflage

Een bal rolt over straat, een auto komt aangereden, een kinderschoentje verschijnt.

 

Een kopje koffie drinken in 180°

Iemand drinkt een kopje koffie aan een tafeltje en zingt, eindeloos herhalend: ‘Drinking a cup of coffee in 180° on a very, very, very lonely Christmas Eve. Ondertussen wandelt een speelgoedkerstmannetje rond op het tafeltje.

 

Sex overal sex

Wie het schilderij goed bekijkt ziet een straatbeeld en een stadsgezicht. Het is geschilderd in lagen vol met seksueel getinte afbeeldingen, verwijzingen en voorwerpen. De video maakt duidelijk dat de titel dubbel te interpreteren is. Het begeleidende geluidsfragment is opgebouwd als een karaoke, maar de ene keer is de toon geërgerd, de andere keer opgewonden.

 

On the Origin of Butterflies

De volledige titel van het kunstwerk luidt: On the Origin of Butterflies By Means of Personal Selection or the Preservation of Phantoms in the Struggle for Death. Dat is uiteraard een verwijzing naar het boek van Charles Darwin uit 1859: On the Origin of Species by Means of Natural Selection or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.

De video toont een overweg. De bel gaat, de slagbomen gaan dicht, het geraas van een aankomende trein wordt hoorbaar. Een spook zweeft over het pad en kruist de trein op de overweg. Op het moment van de impact komen er vlinders uit het spook; ze vliegen weg. De trein en het spook verdwijnen uit beeld.

 

Fantasie geeft ons meer vrijheid om te doen wat we willen

In dit werk zien we een wedstrijd tussen raceauto uit een computerspel en een simpel, zelf geknutseld kartonnen autootje. Het kind aan de computer probeert de controle te houden over de digitale raceauto. Welke auto haalt als eerste de eindstreep? Het thema: het verschil tussen de typische, geforceerde fantasie van videospelletjes en televisie, en de persoonlijke fantasie van de mens.

 

Goudvis in vier minuten

Het schilderij toont verschillende shots van dezelfde vis. Het videowerk toont dezelfde vis zwemmend in een bokaal. Na twee minuten gebeurt er, toevallig en zonder trucage, iets onverklaarbaars.

 

 

Link naar een virtuele tentoonstelling waarin alle werken getoond worden.

 

 

 

 

Kids Don’t Wear Camouflage

oil on canvas, 80x60cm, 2004, 1399€

 

 

 

 

 

Duration: 6″

 

 

 

Drinking a Cup of Coffee in 180°

oil on canvas, 80x60cm, 2004, 1399€

 

 

 

 

Duration: 1’37”

Sex Everywhere Sex

oil on canvas, 150x130cm, 2004, sold

 

 

 

 

 

Duration: 7″

On the Origin of Butterflies

oil on canvas, 150x110cm, 2005, sold

 

 

 

 

 

Duration: 48″

Fantasy Gives Us More Freedom To Do What We Want

oil on canvas, 150x130cm, 2004, 1999€

 

 

 

 

Duration: 38″

Four-Minute Goldfish

oil on canvas, 80x60cm, 2004, sold

 

 

 

 

 

 

 

Duration: 4’09”