Smeltende doelen 3

 

Tentoonstellingszicht
Tijdsduur: 1’20”

 

 

Melting Targets 3 is een verbeterde versie van de werken Melting Targets 1 en 2.
Daarin stond een metalen vorm met de bevroren doelschijven op het doek. In versie 3 hangt eenmetalen stangenconstructie boven het doek. Daarop zijn de ijzige doelschijven bevestigd, en destangenconstructie draait rond haar as.

De verbetering zit in het feit dat de smeltende en ronddraaide doelen van ijs transformeren naar een nieuw groot doel dat al druppelend ontstaat op het onderliggende canvas.

De opstelling creëert mogelijkheden tot variatie, bijvoorbeeld door de dikte van verf aan te passen, of de helling van het doek, de volgorde van smelten en de hoogte van de doelen boven het doek.

Inhoudelijk zegt het werk iets over de mens die zichzelf doelen stelt, die ergens naar streeft. Of men het doel haalt of niet, er blijft steeds een spoor achter. Concreet kan de link gelegd worden met onze klimaatsdoelstellingen: de pogingen zijn er, wereldwijd, maar het ijs van de poolkappen en gletsjers verdwijnt zienderogen. Kunsthistorisch is er de verwijzing naar de ‘targetwerken’ van Jasper Johns.

 

 

 

Impressie transformatie ijsdoel naar doel op doek van Melting Target 3.2
Tijdsduur: 40″

 

 

Beschikbaar in de support shop >>>